NM i mangekamp 2016

Norgesmesterskapet i mangekamp er en del av NM i friidrett, og er delt opp i to arrangementer, et utendørs og et innendørs. Utendørs NM i i mangekamp 2016 ble arrangert som et eget mesterskap på Sentralidrettsanlegget i Nittedal, 21. og 22. mai 2016. Arrangør var Nittedal IL. NM mangekamp innendørs ble arrangert av Sandnes IL i Sandneshallen 20-21. februar 2016. Mangekamp i friidrett utendørs består av sjukamp for kvinner og tikamp for menn, mens innendørs konkurrere kvinnene i femkamp og mennene i syvkamp.

Norsk friidrett bør være bekymret for rekruttering av mangekamp-utøvere i Norge. Deltakelsen på Norgesmesterskapene i mangekamp 2016 er bekymringsverdig lav, med bare 8 norske utøvere som fullførte konkurransen innendørs i Sandnes, og dette er totalt på både senior og juniornivå. Utendørs var det enda verre, med null (!) deltagere i seniorklassen for menn, og 1 deltager i kvinneklassen. I juniorklassen var det en deltager på herresiden, og 2 deltagere i kvinneklassen. Da er det lov å stille spørsmålstegn ved både prioriteringen fra klubbene og terminlisten som legges for året. Ville det vært flere deltagere i NM om man kombinerte dette med et prioritert friidrettsarrangement?

Resultater, NM i mangekamp innendørs

NM i mangekamp innendørs 2016 ble som nevnt arrangert i Sandneshallen 20. og 21. februar 2016, og dette var faktisk det første norgesmesterskapet i mangekamp som har blitt arrangert innendørs. I herreklassen ble det en overlegen seier til Martin Roe fra FRI IL, han vant med poengsummen 5526 poeng. Roe er Norges beste mangekjemper, og er plukket ut på Team Berlin, som er en satsningsgruppe frem mot EM i Berlin i 2018. Han vant nesten 1000 poeng foran Rasmus Stene fra IK Tjalve, som dessverre var eneste motstander i konkurransen.

I kvinneklassen ble det langt jevnere, men det var Ida Marcussen som til slutt stakk av med NM-tittelen med 3910 poeng. Marcussen er norsk rekordholder i syvkamp, som ble satt under VM i Osaka i 2007. Det var svenske Lisa Linnell som vant konkurransen med 4320 poeng, men hun stilte utenfor konkurranse. Dette var for øvrig eneste klassen hvor hele pallen kunne fylles opp under mesterskapet, med Caroline Fleischer fra Ski IL på andreplass med 3805 poeng og Paula Nedberge Llano fra Laksevåg Turn og IL på tredjeplass.

I juniorklassen (J19) for menn vant Toralv Oppsal fra Dimna IL en overbevisende seier med 5448 poeng foran Vegard Undheim fra Bryne IL med 3048 poeng. I junior kvinner var det bare en utøver som fullførte konkurransen, gratulerer til Emilie Berge fra Iveland IL med gull, hun fikk totalt 3575 poeng.

Resultater, NM i mangekamp utendørs

Norgesmesterskapet i NM utendørs 2016 var som nevnt preget av særdeles dårlig deltagelse i senior og juniorklassen. I herreklassen stilte det ingen utøvere i herreklassen, mens Caroline Fleischer fra Ski IL kunne spasere inn til gull i kvinneklassen som eneste utøver. Hun endte på 5063 poeng totalt. Toralv Oppsal fra Dimna IL og Emilie Berge fra Iveland IL tok seierene i juniorklassen med henholdsvis 7389 poeng og 5047 poeng.