NM i maraton 2016

Norgesmesterskapet i maraton ble i år arrangert som en del av Oslo Maraton, og gikk av stabelen 17. september 2016. Løpet ble gjennomført i nydelige rammer i Oslo sentrum, med flott vær og masse tilskuere langs hele løypa. Over 20000 personer var påmeldt under årets løp, fordelt på de ulike distansene som arrangementet tilbyr.

Oslo Maraton

BMW Oslo Maraton, som er det offisielle navnet på løpet nå, er det største maratonløpet i Norge og arrangeres av SK Vidar hver høst i Oslos gater. i 1981 ble løpet arrangert for første gang, og har siden den gang alltid vært et populært arrangement. Størst oppslutning var det i 1994, da var det hele 14000 løpere som deltok, det hadde nok en sammenheng med at VM i halvmaraton ble gjennomført som en del av arrangementet. I tillegg til maratondistansen, arrangeres det også halvmaraton, 10 km, 3 km og et barneløp.

Løypen starter på Rådhusplassen, og fortsetter ut mot Skøyen. Der snur løperne tilbake mot Aker Brygge og videre mot Operahuset. Deretter følger løypa Mosseveien før den snur tilbake mot Grønland, før den på slutten vendes mot Stortinget og Karl Johans gate. Etter at man har fått løpt ned langs Karl Johan er det en kilometer igjen til målgang ved Rådhusplassen. Riktignok etter at man har løpt løypa to ganger, dette er halvmaraton-distansen på 21 km.

Resultater, NM i maraton 2016

I kvinneklassen var det Marthe Katrine Myhre fra Gjøvik Friidrettsklubb som var aller raskest. Hun løp inn på tiden 2:43:31 i klassen kvinner 35-39 år og kan med det krone seg med tittelen norgesmester. Tiden var for øvrig ny løyperekord, i underkant av ett minutt raskere enn hennes egne rekord fra 2012. Dette er hennes tredje seier i Oslo Maraton, hun vant også i 2011 og 2012. Sølvmedaljen gikk til Hilde Aders fra Tromsø Løpeklubb i klasse 35-39 år, som var fjorårets vinner av Oslo Maraton. I år løp hun inn på tiden 2:51:03. Bronse gikk til Laila Mehus fra Stord på tiden 2:59:33. Hun løp i aldersklassen 40-44 år, og fortsatt gjerne med to løp til samme dag for å fullføre Oslo Trippelen. Hun vant Oslo Maraton i 2014.

Herreklassen i BMW Oslo Maraton ble vunnet av Gular-løperen Marius Vedvik, som stilte i aldersklassen menn 24-34 år. I sin aller første maraton løp han inn på tiden 2:21:50 og ble med det også norsk mester på distansen. Han rykket tidlig fra de andre, og måtte løpe nesten halve maraton-distansen helt alene. Sølvmedaljen gikk til Frew Zenebe Brkineh fra Sandnes IL på tiden 2:28:53 og bronsen gikk til Kenneth Smeby fra Gular IL på tiden 2:30:18. Begge disse stilte til start i aldersklassen 35-39 år.

Vedvik var fattige 1 minutt fra løyperekorden for Oslo Maraton, som ble satt av fjorårets vinner Taye Babeker Tirfea fra Etiopia som vant på tiden 2:20:49. Tirfea stilte ikke til start under årets maraton. Det ble rapportert om svært gode forhold i løypa, dog kanskje litt i varmeste laget for den absolutte eliten.