NM i motbakkeløp 2016

Årets NM i motbakkeløp gikk av stabelen 18. juni, og var en del av Molden Opp, som er et motbakkeløp som arrangeres hvert år i Luster i Sogn og Fjordane. Løypa er på nøyaktig 7 kilometer og med 1116 høydemeter. Løyperekordene innehas av Heidi Weng på tiden 54:22 for kvinner, og Torstein Tengsareid på tiden 46:00 for menn, og disse ble stående etter årets løp.

Løypeprofil Molden Opp

Løypa starter helt nede ved Tørvis Hotel i Marifjøra ved Lustrafjorden og etter 2-300 meter med flatt terreng starter første stigning som går opp mot rundt 1 kilometer av løypa. Da flater det litt ut frem mot 1.5 kilometer med en liten slakke som lurer deg til å tro at dette går som en drøm. Fra 2 kilometer går det nemlig opp, opp og mer opp. Fra 2 til 4,5 kilometer er det jevn, bratt stigning som garanterer syre i beina og blodsmak i munnen. Fra 4.5 til 5 kilometer slaker det litt ut igjen der man kan prøve å få tilbake pusten, før de siste to kilometrene med stigning til en etterlengtet målpassering på 7.0 kilometer. Da kan man ta en velfortjent hvil og deretter nyte den fantastiske utsikten over Sognefjorden. Virkelig verdt slitet!

Norgesmestere 2016

Forhåndsfavoritt Stian Angermund-Vik fra Varegg IL, som av mange vurderes som Norges beste motbakkeløper, skuffet ingen og tok en solid seier i herreklassen på tiden 46:11, bare 11 sekunder bak løyperekorden. Angermund-Vik har en lang rekke meritter i motbakkeløp, med løyperekord både på Ulriken Opp og Bergen Fjellmaraton. NM ble brukt som oppkjøring til VM i skyrunning, som er en type motbakkeløp som arrangeres i Spania i juli. Edit: Han vant VM i skyrunning, og er nå verdensmester i motbakkeløp! Vi gratulerer! Nummer 2 og 3 blant mennene ble Torstein Tengsareid, Egersunds IK med 47:10 og Thorbjørn Thorsen Ludvigsen fra Varegg på 47:40.

Eli Anne Dvergsdal fra IL Gular stakk av med seieren i dameklassen med tiden 57:48 og kan dermed smykke seg med tittelen Norgesmester. Annie Bersagel var først opp på tiden med tiden 56:57, men ettersom hun har amerikansk pass så stilte hun utenfor konkurranse i NM. Tredje raskest var Anita Iversen Lilleskare fra BFG Bergen Løpeklubb på 1:00:05. Vinner Dvergsdal er en allsidig idrettsutøver som i tillegg til å representere IL Gular som løper, også er en habil fotballspiller på IL Sandviken i Toppserien for kvinner.

De eldste er eldst

Det var svært gledelig å se antall deltagere i årets NM i motbakkeløp. Over 200 stykker slet seg opp bakkene blant mennene, og over 60 kvinner fullførte årets løp. Eldste dame stilte i klassen 70-74, og selv om hun var 1:45:42 bak vinneren, så kan Johanne-Marie Erstad fra Luster IL være godt fornøyd med gjennomført Norgesmesterskap! Lars Håheim fra Olsvik var eldstemann i herreklassen og stilte i klassen 75-79, og hadde 9 stykker bak seg på resultatlisten. Imponerende!