NM i terrengløp 2016

Norgesmesterskapet i terrengløp er en del av NM i friidrett, og arrangeres som to adskilte konkurranser. NM i terrengløp korte distanser ble arrangert i Stavanger 9. og 10. april, mens de lange distansene ble arrangert i Rindal 9. oktober.

NM i terrengløp, korte distanser

I kvinneklassen for seniorer var det Eli Anne Dvergsdal fra IL Gular som stakk av med seieren, 5 sekunder foran Trine Mjåland fra Kristiansands IF. Mjåland spurtet inn til sølvplassen, 2 sekunder foran Maria Sagnes Wågan fra Namdal løpeklubb på bronseplass. Totalt 18 deltagere fullførte årets NM-konkurranse.

I herreklassen ble det en vanvittig kamp om gullmedaljen, og det var sølvvinneren som stakk av med det meste av oppmerksomheten. 15 år gamle Jakob Ingebrigtsen, lillebror til Filip og Henrik Ingebrigsten, stilte til start i seniorklassen og ble slått på målfoto av gullvinner Hans Kristian Fløystad fra IK Tjalve. Begge løp inn på tiden 8:07. Awet Kibrab fra IK Tjalve løp inn til bronsemedalje, knepent foran Tom Erling Kårbø fra Stord IL. 48 deltakere fullførte konkurransen.

I juniorklassene var det Thomas Jefferson Byrkjeland fra IK Tjalve som vant gull på tiden 5:44 for herrene, mens Ingrid Halvorsen Folvik fra IL Gular vant dameklassen med tiden 6:18. Stafetttene på seniornivå ble vunnet av Sandnes IL på herresiden, med Narve Gilje Nordås og Jakob Ingebrigsten på laget, mens på kvinnesidene ble det en overlegen seier til IL Gular, som stilte med gullvinnerne fra senior og juniorklassen: Eli Anne Dvergsdal og Ingrid Folvik.

NM i terrengløp, lange distanser

I seniorklassen for herrer ble det et spurtoppgjør, hvor Senay Fissehatsion trakk det lengste strået foran klubbkamerat Okubamichael Fissehatsion og Sondre Nordstad Moen på bronseplass. Det ble riktignok litt dramatikk i målområdet da en overlykkelig Senay dro av seg singletten rett før målpassering, ettersom det etter reglene kan føre til diskvalifikasjon. Det var ingen som leverte inn protest, og han kunne puste lettet ut og motta en fortjent gullmedalje. Det var kamp om medaljene helt inn til 300 meter før mål, og selv om det var Sondre Nordstad Moen som kom først inn på stadion, så holdt det ikke helt inn.

I dameklassen ble det en litt overraskende seier til Maria Sagnes Wågan fra Namdal løpeklubb. Etter at forhåndsfavoritt Live Solheimdal måtte bryte halvveis, dannet det seg en trio som bestod av Wågan, Anna Nevin fra Strindheim og Marthe Katrine Myhre fra Gjøvik friidrettsklubb. Men det var Wågan som hadde mest å kjøre med på slutten, og hun vant på tiden 23:06, 5 sekunder foran veteran Nevin og 15 sekunder foran Myhre.

I juniorklassene ble det favorittseiere til Stian Øvergaard Aarvik fra Gneist og Stine Wangberg fra Varteig. Aarvik kjørte tøft inn mot vending og fikk den nødvendige luken i motbakken på den siste runden foran Birk Nagell Skogland fra Haugesund Triathlon Klubb og Simen Halle Haugen fra IL Runar. Wangberg vant også komfortabelt i dameklassen, med Mariann Roe fra IL Skarphedin på andreplass og Christine Næss fra Asker på tredjeplass.