NM i Friidrett 2016

NM i friidrett 2016 (også bare kalt hovedmesterskapet) ble arrangert på Askøy utenfor Bergen, med Ask Friidrett som arrangør. De har lange tradisjoner som arrangør av mesterskap, og har siden forrige NM i Ravnanger (1998) arrangert en rekke ulike mesterskap som UM, NM junior og NM for veteraner i 2014.

På denne siden vil du finne en oversikt over resultater fra NM i Friidrett 2016. Vi har valgt å fokusere på de mest populære konkurransene, og ikke minst vinnerne av kongepokalen.

Kongepokal

Kongepokalen, som faktisk egentlig heter Hans Majestet Kongens Pokal, er et trofe som deles ut i norske mesterskap i en rekke idretter. Den første kjente kongepokalen ble delt ut i 1879, og pokalene er et spleiselag mellom Det kongelige hoff og Norges Idrettsforbund (NIF).

Kongepokaler deles ut i de fleste idretter som er organisert i NIF, og settes opp til den mann og kvinne som leverer det antatt beste resultatet under et Norgesmesterskap for seniorer.

Under NM i friidrett var det Line Kloster fra SK Vidar som ble tildelt kongepokalen for kvinner, mens Karsten Warholm fra Dimna IL fikk kongepokalen for menn. Kloster fikk pokalen for sin prestasjon under 400 meter, hvor hun løp inn på tiden 53.02, 59 hundredeler foran Sara Dorthea Jensen på andreplass og drøye sekundet foran Benedicte Hauge fra IK Tjalve. Warholm sikret seg sin andre Kongepokal på rad gjennom sin prestasjon på 400 meter hekk. Han løp inn på tiden 50.72, hele 1.89 sekunder foran sølvvinner Øyvind Strømmen Kjerpeset fra Florø Turn & IF. Bronsemedaljen gikk til Joachim Strandberg, fattig ett hundredel bak sølvplass.

Resultater hovedmesterskapet, menn

Under de korte løpsdistansene var det ikke uventet Jaysuma Saidy Ndure fra IL i BUL som markerte seg, med både seier på 100 meter og 200 meter. Dette var hans fjerde NM-tittel på 200 meter i karrieren. På 400 meter var det Karsten Warholm som løp inn til en overlegen seier på tiden 45,8. Dette er raskere enn Quincy Douglas’ norske rekord fra 1999, men på grunn av feil på både tidtakersystemet og backupsystemet fikk Warholm bare registrert manuell tid og er ikke tellende for offisielle rekorder.

På 800 meter var det mellomste bukkene bruse i Ingebrigtsen-klanen som stakk av med seieren, Filip løp inn til tiden 1:52,09, og sikret seg med det sitt første individuelle NM-gull. På både 1500 meter og 5000 gikk seieren til Snorre Holtan Løken, som representerer IL Gular. På 110 meter hekk var det Vladimir Vukicevic som tok gull, dette var hans tredje NM-gull på rad. På 400 meter hekk sikret Karsten Warholm seg sin andre individuelle NM-medalje for året.

Resultater hovedmesterskapet, kvinner

Ezinne Okparaebo fra IL i BUL gjorde som hun pleier under 100 meter, og løp inn til sin 12. gullmedalje på rad i NM. Helene Rønningen fra Tyrving IL tok sølvmedalje, og Astrid Mangen Cederkvist bronse. 17 år gamle Rønning fortsatte sin solide innsats under 200 meter, og løp like gjerne inn til sin første gullmedalje i et senior-NM utendørs. Hun knep seieren 3 hundredeler foran Ida Bakke Hansen fra Sandnes IL, mens Anne Skudal Dolvik fra IL Gneist tok en finfin bronsemedalje.

Isabelle Pedersen fra IL i BUL løp inn til en forventet gullmedalje på 100 meter hekk, mens Amalie Iuel fra Tyrving IL tok seieren på 400 meter hekk. Vinnertiden hennes er ny mesterskapsrekord, hun slo Mari Bjone sin rekord fra 1996 med 29 hundredeler. Ny rekord er på 57,06.

Kasteøvelsene bød på lite spenning, og det er lov å håpe på at det kommer noen nye talenter frem snart. Kristin Sundsteigen fra Ask Friidrett (lokal gullmedalje!) vant NM-gull i kulestøt for åttende året på rad. Grete Etholm fra IK Tjalve vant NM-gull i diskos, og dette har hun nå gjort 16 år på rad!

Vi gratulerer!