NM i ultraløp 2016

Norgesmesterskapet i ultraløp består av to distanser, 100 kilometer gateløp og 75 km terrengløp. Gateløpet ble arrangert 7. mai 2016 midt i Bergen sentrum, nærmere bestemt rundt Lille Lungegårdsvannet. Dette løpet het tidligere Trolløpet.

Lille Lungegårdsvann ligger i hjertet av byen, i gangavstand fra blant annet Torgallmenningen, Bryggen og Fløyen, og med Byparken og Festplassen som nærmeste naboer. Vannet er 600 meter i omkrets, men om man løper en ytre trase som omfatter hele parkområdet så blir distansen nøyaktig 1000 meter. Løypa er altså 1 km lang, og den må løpes 100 ganger. Det  er ei rask løype, ettersom den er på 0 høydemeter.

Underkjent norgesrekord

I herreklassen stilte det 14 deltagere, hvorav 9 fullførte hele løpet. Man kunne tidlig se at kampen om seieren ville stå mellom Bjørn Tore Kronen Taranger fra BFG Bergen og Didrik Hermansen fra Romerrike Ultraløperklubb, hvor sistnevnt trakk det lengst strået på slutten av løpet. Han løp inn til en forrykende bra tid, 6:39:54, som var ny norsk rekord! Det ble dessverre i ettertid oppdaget at tre av rundene ble telt dobbelt, slik at de løp 2 km for kort, og rekorden ble derfor underkjent. Sølvplassen gikk til Taranger på tiden 7:08:30, mens Lars Christen Dørum fra Spiridion Langløperlag løp inn til bronse på tiden 8:02:01.

På kvinnesiden var det totalt 10 løpere som startet, og 6 fullførte hele distansen. Best av alle var Guro Skjeggerud fra Romerrike Ultraløperklubb som løp inn på tiden 8:28:33, foran Edna Leikvoll fra BFG Bergen og Therese Falk, også fra Romerrike Ultraløperklubb. Denne klubben gjorde nesten rent bord under NM i ultraløp 2016, med to gullmedaljer og en bronsemedalje.

75 km terrengløp

Årets ultraløp i terrengløp ble arrangert 9. juli som en del av Hornindal Rundt. Dette er et årlig ultrafjelløp som arrangeres i Hornindal kommune i Sogn og Fjordane. Løpet ble første gang arrangert i 2010, og årets versjon var første arrangement hvor NM i ultraløp var inkludert. Løpet er normalt på to ulike lengder: 75 km ultrafjelløp med 5600 høydemeter og

38 km fjelløp med 2900 høydemeter. Det var bare førstnevnte som var tellende under årets Norgesmesterskap.

Resultater

I dameklassen var det Malene Blikken Haukøy fra IL Høyang som vant en overlegen seier på tiden 10:32:39. Hun var drøye timen foran Hilde Aders fra Tromsø Løpeklubb, etterfulgt av Anniken Hjellbakk Hole fra Synnulven IL. Ekstra gledelig var det å se at hele 27 deltagere gjennomførte løpet.

I herreklassen gikk seieren til Lars Erik Skjervheim fra Voss IL på tiden 8:56:23. Han gjentok dermed bedriften fra 2014, men denne gangen kunne han krone seg med tittelen Norgesmester i tillegg. På sølvplass, med tiden 9:33:28 finner vi Erik-Sebastian Krogvig fra Bergen Løpeklubb. Bronsen gikk til Tom Erik Halvorsen fra GTI Friidrettsklubb på tiden 9:33:56, fattige 28 sekunder bak sølvplassen. I herreklassen var det totalt 39 deltakere som fullførte løpet.